Den Truc met de ZwaanDen Truc met de Zwaan

 

Voor ons jaarlijks personeelsfeest trokken we dit jaar naar Antwerpen voor een voorstelling van "Den Truc met de Zwaan". Een voorstelling volgens de aloude traditie van het Antwerpse Poesjenellentheater. Niet in de poesjenellenkelder van de Reep in de Reepstraat) maar op de derde verdieping van café den Bengel op de Grote Markt van Antwerpen.

Om de spanning er in te houden, wist niemand waar we naartoe gingen en wat we eigenlijk gingen doen. Om de mensen toch enige houvast (?) te bieden, werden er wat cryptische hints gegeven. De wildste veronderstellingen deden nadien de ronde, van een sterrenrestaurant in Boom tot een panoramisch zicht van op de Boerentoren in Antwerpen.

Daarom wat toelichting bij de tipjes van de sluier. Je zult het zien, eenmaal je de clou beet hebt, valt alles netjes in de plooi.

De poppen op het schoonste verdiepWe zijn uitgenodigd op het schoonste verdiep van 't land


"Het schoon verdiep" is de eerste verdieping van het stadhuis van Antwerpen. Het is de verdieping met het bureau van de burgemeester, de raadszaal, de trouwzaal en het balkon waarop Sint Niklaas elk jaar de kinderen begroet.r /> "'t schoon verdiep" is een voortreffelijk restaurant in Boom. Maar de pretentie dat dit verdiep ook het schoonste van het land zou zijn ... die hebben ze in Boom niet. Antwerpenaars zijn net iets chauvinistischer.
Zijn we dan uitgenodigd op het stadhuis? Neen, het stadhuis van Antwerpen staat in de stellingen, en verliest zijn titel aan het "tweede schoonste verdiep". En dat is nu net wat de poesjenellen zeggen van hun verdiep, de derde verdieping van café den Bengel op de Grote Markt in Antwerpen, met uitzicht op het stadhuis.
Kijk maar op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RgJzWwnZMY4.

 

PulcinellaHet geluk zit in de neus van Pulcinella

Pulcinella is een van de figuren uit de Italiaanse commedia del arte. Hij is de stamvader van vele poppen die in diverse landen tot leven komen. In Antwerpen is de naam Pulcinella verbasterd tot Poesjenel. Dit staat voor een stangpop, in tegenstelling tot de handpoppen van de klassieke poppenkast. Pulcinella wordt steeds geportretteerd met een stevig neusorgaan. De Neus is dan ook een van de hoofdfiguren van het Antwerpse poesjenellentheater. Voor wat wetenschappelijke achtergrond:

https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/891/224/RUG01-001891224_2012_0001_AC.pdf p. 57 uit het boek De Poesje, Guy Van de Casteele

Pulcinella is tevens de naam van de Jeugdherberg van Antwerpen. Alles wijst naar de Koekenstad.

De Briesende Bruid


In deze klassieker van Suske en Wiske gaat Tante Sidonie op zoek naar een bruidegom. Bij één van haar pogingen komt ze terecht bij de Zwaanridder. Maar zoals in de legende kan ook Tante Sidonie haar nieuwschierigheid niet bedwingen.

NeuschwansteinElsa in het salon van Neuschwanstein

Neuschwanstein is een Beierse burcht die model stond voor het kasteel van Doornroosje van Disney. De opdrachtgever was de koning Ludwig II van Beieren. Hij was verzot op middeleeuwse verhalen en op de opera's van Wagner. Die passie culmineerde in dit waanzinnige kasteel (de koning werd later krankzinnig verklaard). In het salon bevindt zich een muurschilderij met de Zwaanridder die aanlegt in Antwerpen om de eer van Elsa, de dochter van de Hertog van Brabant te verdedigen.

Nee, we gingen niet naar de opera, dat zou pas een overdosis cultuur zijn. We gingen ook niet kijken naar Frozen II met de ijsprinses Elsa. We genoten van een eigentijdse enscenering van dit oeroude epos.Elsa en de Zwaanridder

SeminiGodjumenas in actie

 

En deze ultieme tip van de sluier brengt ons bij het gezelschap dat de voorstelling verzorgt. Semini is de vader van alle Antwerpenaren. Symbool van de vruchtbaarheid en bron van creativiteit. Het aanroepen van zijn naam werd verbasterd tot Godjumenas. AKSIE is het Antwerps Komitee Semini in Ere. Hun poppenspelers vormen het poppentheater "Het spelleke van Semini". Ter ere van Semini en tot vermaak van vele liefhebbers hebben zij reeds diverse spelen gecreëerd waaronder deze Truc met de Zwaan.

Bij de tip hoorde ook nog een foto van de Bedreigde Zwaan. Dit is een van de pronkstukken in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Er gaat zo'n dreiging van uit. De voorstelling wordt spannend!

Zin gekregen: www.semini-saga.be

 

De Bedreigde ZwaanMet dank aan

 

vzw AKSIE voor de voorstelling en de informatie
De Poesje van de Lange Wapper voor de stamboom van Pulcinella
Café Den Bengel voor de ontvangst "op z'n Antwaarps"
Het Rijksmuseum, altijd de moeite waard
en nog wat websites waar enkele foto's geleend werden.


Mechanische onderdelenMechanische
onderdelen

 

Alle draai-, frees- en kotterwerk.  CNC en conventioneel.  Lees meer...

MetaalconstructiesMetaal-
constructies

 

Metaalconstructies voor industriële toepassingen.  Plaatwerk, brand- en laswerk uitgevoerd door gecertificeerde lassers.  Lees meer...

MontagesMontages
 

Montages van onze producten uitgevoerd door bekwame medewerkers bij onze industriële klanten.  VCA*-gecertificeerd! Lees meer...